Wypadanie włosów, a odpowiednia dieta

Przyczyn wypadania włosów jest naprawdę wiele – jedną z nich jest nieodpowiednia dieta. W XXI wieku, w czasie szeroko pojętej globalizacji niezwykle rzadko mamy czas, aby przygotować sobie zdrowy, pełnowartościowy, domowy posiłek. Zła dieta połączona z długofalowym stresem, pracą bardzo często do późnych godzin oraz wszechobecnym zanieczyszczeniem czy to powietrza, czy też produktów codziennego użytku sprawia, że nasze włosy „tracą na wartości”. Początkowo stają się matowe, z czasem coraz bardziej niszczeją, a końcowo zaczynają wypadać. Oczywiście można temu zapobiec eliminując chociażby jeden negatywny czynnik.

Jeżeli zauważyliśmy, że włosy zaczęły wypadać nam w większym stopniu niż dotychczas to znak, że musimy zmienić swoją dietę. To, co jemy i w jaki sposób to jemy, może mieć duży wpływ na funkcjonowanie całego naszego organizmu, również na kondycję włosów. Kluczowym elementem diety osób, które pragną mieć zdrowe i lśniące włosy winno być… białko. Niedobór aminokwasów zawartych w białku prowadzi do szybszego starzenia się włosów, a co za tym idzie – do uch wypadania. Najwięcej białka znajdziemy oczywiście w mięsie oraz rybach. Warto również przeanalizować dietę pod kątem większej ilości spożycia nabiału. Niewiele osób wie, że doskonałym źródłem białka są także rośliny strączkowe.

Osoby, które borykają się z problemami dotyczącymi włosów, również łysieniem, muszą wyeliminować ze swojej diety metale ciężkie, hormony oraz sztuczne konserwanty. Biorąc to pod uwagę, nawet rodzaj ryb, jakie spożywamy na co dzień ma znaczenie. Ci, którzy nie chcą martwić się o formę swoich cebulek włosowych winni unikać pangi i titapi, a także kurczaków hodowanych i indyków karmionych antybiotykami. Po czym poznać, które mięso jest odpowiednie, a które nie? Należy zawsze kupować sprawdzone produkty, których pochodzenia jesteśmy pewni.

W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć przeciwutleniaczy. Najwięcej antyoksydantów zawierają warzywa i owoce – głównie pomidory, szpinak, papryka, wiśnie, czereśnie i śliwki.

Oczywistym jest fakt, że w naszym jadłospisie nie powinny znaleźć się produkty wysokoprzetworzne jak fast-foody, chipsy oraz różnego rodzaju słodycze. Zbyt duża ilość znajdujących się w nich barwników konserwantów i spulchniaczy prowadzi do odkładania się toksyn w organizmie.

Osoby, które mają skłonność do łysienia bądź w ich jest gen łysienia plackowatego powinny zaopatrzyć swoją dietę w produkty zawierające podstawowe witaminy – A, E, B6, D. Witamina A znajduje się w marchewce, szpinaku, jajach oraz podrobach – docelowo zwiększa ona produkcję sebum. Witaminę E znajdziemy w produktach sojowych i orzechach, zaś B6 w produktach zbożowych. Za wzrost włosa odpowiedzialna jest witamina D, znajdująca się głównie w rybach.

Ranking najlepszych produktów na wypadanie i porost włosów